• Προτυπο Γυμνάσιο Πατρών

 • .

 • .

 • .

 • .

 • .

 • .

 • .

Copyright 2021 - Πρότυπο Γυμνάσιο Πατρών

ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ:ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

«ΑΠΟ ΤΟ QUARK ΩΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ»

Ο Όμιλος Αριστείας στη Φυσική δημιουργήθηκε πρώτη φορά φέτος στο σχολείο μας για να ενισχύσει τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών για την επιστήμη της Φυσικής. Οι περιορισμοί της καραντίνας και η διδασκαλία μέσω webex δυσχέραναν την ανάπτυξη ανακαλυπτικών-εργαστηριακών μεθόδων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παρόλαυτα όμως οι μαθητές μελέτησαν, ερεύνησαν φαινόμενα και ανακάλυψαν έννοιες της Φυσικής που δεν γνώριζαν, μέσω της διδασκαλίας από απόσταση και ταυτόχρονα ανάπτυξαν ψηφιακές δεξιότητες ελέγχου πειραματικών δεδομένων από απόσταση μέσω της εφαρμογής remote desktop-control.

Τα θέματα της Σύγχρονης Φυσικής που ασχολήθηκαν οι μαθητές σχετίζονται με:

 1. Την δημιουργία, την εξέλιξη του Σύμπαντος και τις θεωρίες που το περιγράφουν.
 2. Τις ενοποιημένες θεωρίες (Καθιερωμένο Πρότυπο) της Φυσικής για τη δομή της ύλης.
 3. Το Ηλιακό μας Σύστημα (Ήλιος, Πλανήτες, Αστεροειδείς), τα Άστρα και τους Γαλαξίες.
 4. Την δημιουργία, την διάδοση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και τις εφαρμογές τους στις τηλεπικοινωνίες. Την φύση του φωτός και εφαρμογές του.
 5. Τα ηχητικά κύματα (δημιουργία, υποκειμενικά χαρακτηριστικά) και τις νότες της μουσικής.

Πολλά από τα παραπάνω θέματα ενισχύθηκαν από τις παρεμβάσεις Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΕΑΠ, Τμήμα Φυσικής Παν/μίου Πατρών) ή ειδικών επιστημόνων (Εστία Επιστημών Πάτρας)

Συγκεκριμένα:

 1. Στην διαδικτυακή σύνδεση με την Εστία Επιστημών Πάτρας, οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι με τις νότες της μουσικής και την ψηφιακή αναπαράσταση των ηχητικών κυμάτων που παράγουν στην οθόνη ενός παλμογράφου. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές/τριες ερεύνησαν και μέτρησαν τα φυσικά μεγέθη που περιγράφουν τις περιοδικές κινήσεις.
 2. Στην διαδικτυακή σύνδεση με τον Καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κώστα Ψιχαλίνο οι μαθητές συμμετείχαν σε διάλογο διατυπώνοντας ερωτήσεις και απόψεις σχετικά με θέματα Ηλεκτρονικής Φυσικής και τις εφαρμογές της (διαδίκτυο, τηλεπικοινωνίες, λειτουργία συσκευών τηλεπικοινωνίας, κίνδυνοι έκθεσης στην Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία) καθώς και σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού στην επιστήμη της Φυσικής.
 1. Με την διαδικτυακή σύνδεση του Αν. Καθηγητή Σωματιδιακής Φυσικής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) κ. Αντώνιου Λέισου εγκαινιάστηκε η συνεργασία του Πρότυπου Γυμνασίου Πατρών με το Εργαστήριο Φυσικής του ΕΑΠ μέσω Πρωτοκόλλου Συνεργασίας. Συγκεκριμένα οι μαθητές του Ομίλου Φυσικής συμμετέχουν στο πιλοτικό διασχολικό πρόγραμμα mNET που υλοποιείται από την ομάδα Σωματιδιακής και Αστροσωματιδιακής Φυσικής του ΕΑΠ. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος παραλάβαμε στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Πρότυπου Γυμνασίου Πατρών τα «τηλεσκόπια» ανίχνευσης των μιονίων. Στο δίκτυο σχολείων συμμετέχουν μαζί με το σχολείο μας, τα εξής σχολεία: Αρσάκειο Λύκειο, Λύκειο Δεμενίκων, Λύκειο Λάππα και Λύκειο Δάφνης Καλαβρύτων. Εδώ να σημειώσω πως οι μαθητές/τριες μας είναι οι μικρότεροι/ες ηλικιακά από τους υπόλοιπους μαθητές και μαθήτριες των άλλων σχολείων που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά τα καταφέρνουν το ίδιο καλά και με μεγάλο ενθουσιασμό. Μάλιστα μερικοί από τους μαθητές του Ομίλου συνεχίζουν και την θερινή περίοδο στο πιλοτικό πρόγραμμα mNET.                    Τα μιόνια είναι στοιχειώδη σωματίδια που δημιουργούνται από την αλληλεπίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας με την ατμόσφαιρα της Γης. Η ανίχνευση της σε «τηλεσκόπια» στην επιφάνεια της Γης αποτελεί μία από της πειραματικές επιβεβαιώσεις της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας για την διαστολή του χρόνου ως της το σύστημα αναφοράς της Γης και της συστολής του μήκους ως της το σύστημα αναφοράς του σωματιδίου, όταν αυτό κινείται με ταχύτητα προσεγγίσιμη με την ταχύτητα του φωτός. Η ανίχνευση των μιονίων μπορεί να δώσει πολύ σημαντικές πληροφορίες για διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν στο Διάστημα, της εκρήξεις supernova, ύπαρξη μαύρων οπών, αλληλεπίδραση μαύρων οπών κ.α.
 2. Παράλληλα οι μαθητές ασχολήθηκαν με την επίλυση θεμάτων διαγωνισμών Φυσικής προετοιμαζόμενοι για τους διαγωνισμούς: α) Της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής για την Έρευνα και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ) «Αριστοτέλης» και β) της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ). Ένας μαθητής μας αρίστευσε καταλαμβάνοντας την 3η θέση πανελλαδικά στην τελική φάση του διαγωνισμού Φυσικής της ΕΕΦ και πολλοί μαθητές μας είχαν πολύ καλές επιδόσεις με ανάλογες υψηλές θέσεις.
 3. Συμμετέχοντας στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 μαθήτριες του Ομίλου Φυσικής συνέγραψαν άρθρο αφιερωμένο στο βιβλίο του Ρήγα Φεραίου «Φυσικής Απάνθισμα» που δημοσιεύτηκε στον ηλεκτρονικό περιοδικό της Βουλής των Ελλήνων: https://www.hellenicparliament.gr/userfiles/ebooks/periodiko_t017/64/index.html#zoom=z, στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας«Πελοπόννησος»: http://www.pelop.gr/?page=article&DocID=622354&srv=26 και στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας την 23-3-2021, σελίδα 23. Επίσης το άρθρο συμπεριλήφθηκε στην επετειακή εφημερίδα του σχολείου μας για την Επανάσταση του 1821 που βραβεύθηκε πρόσφατα σε σχετικό πανελλήνιο διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας με το 3ο βραβείο.

Όλα τα διδακτικά εργαλεία (εισηγήσεις-παρουσιάσεις, σύνδεσμοι, φύλλα εργασίας, θέματα πανελλήνιων διαγωνισμών φυσικής, εργασίες-απαντήσεις σε θέματα διαγωνισμών από τους μαθητές, κ.α.) βρίσκονται στην e-class του Ομίλου Φυσικής με σύνδεσμο:

https://eclass01.sch.gr/courses/G417187/

Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός

Αντώνης Λίτινας

Φυσικός (ΠΕ04-01, M.Ed)

f t g m