• Προτυπο Γυμνάσιο Πατρών

  • .

  • .

  • .

  • .

  • .

  • .

  • .

Copyright 2021 - Πρότυπο Γυμνάσιο Πατρών

Έκθεση αποτίμησης Ομίλου Αστρονομίας

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Εισαγωγή

Το σχολικό έτος 2020-2021 πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Προτύπου Γυμνασίου Πατρών αλλά και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Cisco Webex, o όμιλος Αστρονομίας με θέμα: «Από τη Γη στα πέρατα του σύμπαντος!». Η διεξαγωγή του ομίλου αυτού είχε  βασικούς στόχους τόσο γνωστικούς όσο και ψυχοκοινωνικούς . Αρχικά, να έρθουν οι μαθητές σε άμεση επαφή με την αντίστοιχη επιστημονική γνώση, να κατανοήσουν σημαντικές σχετικές ανακαλύψεις οι οποίες άλλαξαν την ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και ταυτόχρονα να αυξήσουν τις ικανότητές τους στην επιστημονική μεθοδολογία της ερευνητικής εργασίας. Δεύτερον να εργαστούν ομαδικά για την προετοιμασία και την οργάνωση σχετικών με το θέμα δραστηριοτήτων. Οι συναντήσεις των μελών της ομάδας ξεκίνησαν  τον Οκτώβριο του  2020 και τελείωσαν τον Μαΐου του 2021. Την ομάδα εργασίας αποτέλεσαν οι καθηγητές Βασίλειος Αμαριωτάκης ΠΕ.04.02 και Χριστίνα Κτενά ΠΕ 80 που ήταν και οι συντονιστές του ομίλου, καθώς και 19 μαθητές των Α΄ Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γυμνασίου.  Οι συναντήσεις των μελών του ομίλου πραγματοποιούντο κάθε Τρίτη μετά τη λήξη των μαθημάτων και είχαν διάρκεια 2 διδακτικές ώρες.

Αποτελέσματα

Οι συναντήσεις της ομάδας εργασίας πραγματοποιήθηκαν χωρίς προβλήματα τις καθορισμένες από το πρόγραμμα μέρες και ώρες, ενώ οι μαθητές (με εξαίρεση δυο) παρουσίασαν μια αξιοσημείωτη συνέπεια καθώς δεν απουσίαζαν σχεδόν ποτέ. Τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα όπως αυτά κατατέθηκαν αρχικά από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, ενώ όλες οι ομάδες εργασίας παρέδωσαν παρουσιάσεις σε μορφή power point. Δεν πραγματοποιήθηκαν οι αντίστοιχες κατασκευές των μαθητών καθώς αυτές απαιτούσαν φυσική παρουσία μαθητών στο χώρο του σχολείου, κάτι δεν ήταν δυνατόν αφού ήμασταν σε καθεστώς lock down. Οι μαθητές στο τέλος των συναντήσεων εξέφρασαν τις απόψεις τους γιο το σύνολο του ομίλου υπό μορφή συνέντευξης στους επιβλέποντες εκπαιδευτικούς.

Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν αυξημένο και η συνεργασία μεταξύ των μελών κάθε ομάδας κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Από τις προγραμματισμένες δράσεις δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες κατασκευές και η αστροπαρατήρηση αφού δεν ήταν δυνατή η δια ζώσης συμμετοχή την περίοδο που αυτά έπρεπε να πραγματοποιηθούν.

Ενισχυτικά σε όλη την προσπάθεια έδρασε το ευχάριστο κλίμα σε όλες τις συναντήσεις των ομάδων, ενώ οι μαθητές χαρακτήρισαν τον όμιλο ως «διασκεδαστική ενδοσχολική εργασία».

Δράσεις

Οι μαθητές/-τριες παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διαστημική τεχνολογία και την τηλεπισκόπηση beyond EDU στο οποίο  συμμετείχαν οι κ. Ελένη Χρηστιά και κ. Λευτέρης Θεοδωρόπουλος, από το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης & Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) σε συνεργασία με το «Δίκτυο ΠΡΑΞΗ», καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Μια περιήγηση στον Ουρανό και τις Ιστορίες του» που παρουσίασε η κ. Φιλαρέτη Ζαφειροπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Σχόλια

Η δημιουργία του ομίλου Αστρονομίας για πρώτη φορά στο σχολείο μας, ήταν για τους μαθητές μια πολύ σημαντική εμπειρία. Αγγίξαν έναν επιστημονικό τομέα ο οποίος παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον ενώ απουσιάζει από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών τους. Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν τεράστιο πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε πως η προσπάθεια αυτή αποτελεί την βάση για τη δημιουργία άλλων αντίστοιχων ομίλων τις επόμενες χρονιές.

 

Ένα δείγμα της δουλειάς των μαθητών/-τριων του ομίλου αστρονομίας μπορείτε να δείτε εδώ:

https://grafis.sch.gr/index.php/s/Iue4LWQmvBQw7Kz

f t g m