Οι «Καστροπολιτείες στο Διαδικτυακό Ραδιόφωνο» στο Νησί των Ιπποτών

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 
Τελευταία ενημέρωση : Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 13:24
Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 13:20
Εμφανίσεις: 348

    Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τετραήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Προγράμματος «Καστροπολιτείες στο Διαδικτυακό Ραδιόφωνο» του Προτύπου Γυμνασίου Πάτρας στη Ρόδο, στις 7-10 Απριλίου. Οι 36 μαθήτριες και μαθητές του Προγράμματος με τη συνοδεία των καθηγητών τους π.Ευάγγελου Πριγκιπάκη, θεολόγου, Νικόλαου Μπακόπουλου, πληροφορικού και Νίκης Ευσταθοπούλου, φιλολόγου επισκέφτηκαν το Νησί των Ιπποτών και βίωσαν μια ξεχωριστή πολιτιστική εμπειρία.

     Η ακριτική μα θερμή Ρόδος επιφύλασσε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις: Βόλτες στα λιθόστρωτα σοκάκια της Παλαιάς Πόλης, τόσο ζωντανή και συνάμα ιστορική. Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο που ήταν το σανατόρειο-νοσοκομείο των Ναϊτών Ιπποτών. Αγνάντεμα από την Αρχαία Ακρόπολη της Ρόδου που είναι γνωστή ως Λόφος του Μόντε Σμιθ. Πήρε το όνομά της από τον εκκεντρικό μα πολυμήχανο Βρετανό διοικητική των βρετανικών ναυτικών δυνάμεων στα τέλη του 18ου αιώνα, Σερ Σίντνεϋ Σμιθ. Μας σαγήνευσαν τα πάμπολλα δαιδαλώδη δωμάτια και οι αίθουσες στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, διοικητήριο και κέντρο των αποφάσεων επί Ναϊτών Ιπποτών, αλλά και επί του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι, όταν το νησί της Ρόδου ανήκε ακόμη στην Ιταλία. Το παλάτι κοσμείται από πλήθος ψηφιδωτών, στολές Ιπποτών και έπιπλα-αντίκες μεταγενέστερων εποχών και σίγουρα μένει αξέχαστο. Κάναμε μια μικρή στάση-προσκύνημα στην πασίγνωστη Παναγία την Τσαμπίκα, για να φτάσουμε στη μοναδική Λίνδο, μια άριστα συντηρημένη ακρόπολη, που αγναντεύει τα εδάφη της Μικράς Ασίας και το Αιγαίο πέλαγος. Πολλά ακόμη έχουμε να περιγράψουμε και να θυμηθούμε, αλλά και πιο πολύ την καλή παρέα και τις όμορφες αναμνήσεις που χτίσαμε μαζί.  

     Πολλά ευχαριστώ στους μαθητές μας για τη συνεργασία, αλλά και στη Ρόδο για τη φιλοξενία της. Επιφυλασσόμεθα «γι’ άλλες Καστρο-πολιτείες» του χρόνου, παραφράζοντας το τραγούδι της Ε.Βιτάλη.

1

 

Lindos

 

2